30. mei 2017

Doof het onveilige gevoel

Hoe slimme toepassingen de brandveiligheid in zorginstellingen verbeteren

 
Bij goede zorg voor een groep kwetsbare, vaak oudere, bewoners hoort ook een goed brandveiligheidsplan. Helaas verschijnen er nog regelmatig berichten in het nieuws over zorginstellingen die met een brand geconfronteerd werden. Veel branden ontstaan ’s nachts, als er weinig personeel is en de bewoners slapen. Het duurt daardoor vaak net iets te lang voor iemand ingrijpt.
Natuurlijk zijn er allerlei blusapparaten, -melders en -dekens en is er een handig ontruimingsplan. Bedrijfshulpverleners worden ook jaarlijks getraind, zodat ze actuele kennis paraat hebben zodra dat nodig is. Maar voor een goede brandveiligheid in zorginstellingen is het voldoen aan de wet- en regelgeving alleen niet genoeg.
Het voorkomen van brand en het beperken van schade bij brand is bijzonder belangrijk. Nog meer prioriteit moet het voorkomen van slachtoffers krijgen. Bewoners van een zorginstelling kunnen vaak niet zelfstandig een gebouw verlaten. Fysieke beperkingen of een onvermogen het nut van de ontruiming op tijd te begrijpen vergroten de kans op calamiteiten. En soms is er juist door het gedrag van bewoners met een bepaald ziektebeeld een grotere kans op het ontstaan van brand. Gelukkig zijn er veel zorgproducten te verkrijgen die de ontwikkeling van een brand vertraging of het vuur zelfs doven.

 

Brandveilig interieur

Alle bekledingsstoffen en kussens van de zorgmeubelen van Careline bijvoorbeeld zijn moeilijk ontvlambaar. Continu worden onze stoffen op hun vlammenremmende werking gecontroleerd en uiteindelijk gecertificeerd volgens de strenge normen.

 

Als door een brand de temperatuur hoog oploopt, zorgt de beschermlaag van onze stoffen voor verkoeling waardoor het vuur zich niet verder kan verspreiden. Doordat de stoffen geen zuurstof doorlaten, dooft het vuur en wordt meer schade voorkomen. Natuurlijk wordt bij de ontwikkeling van de brandvertragende stoffen voldaan aan strenge milieueisen. De stoffen zijn niet giftig, geurloos en zullen geen huidirritaties veroorzaken.

 

Wat kunt u doen?

Kijkt u eens naar het interieur in uw tehuis. Van welke materialen zijn de meubels gemaakt? En hoe is de indeling van de verschillende kamers? Is uw tehuis veilig genoeg? Neem voor een vrijblijvende afspraak gerust contact met ons op! Want het beschermen van al uw bewoners én al hun herinneringen is uw aandacht waard.
Wilt u meer weten over brandveiligheid en de producten van Careline? Bel ons gerust via +31 88 5012400.

30 Mei