30. maart 2017

Vallen en weer opstaan: 4 tips voor valpreventie

Voor de meeste ouderen is vallen vaak een groot probleem, of ze nu thuis of in een verzorgingstehuis wonen. Een val heeft namelijk niet alleen lichamelijke gevolgen, zoals botbreuken. Door een val kan de angst om opnieuw te vallen ook sociale problemen creëren, doordat iemand het huis niet meer uit durft bijvoorbeeld. Gelukkig zijn veel problemen en zorgen met goede valpreventie middelen te voorkomen.
De oorzaak van het vallen kan met verschillende dingen te maken hebben. Persoonlijke factoren, zoals een verminderd reactievermogen of een verslechterd evenwicht, en omgevingsgebonden factoren, zoals de inrichting van de woning, hebben invloed op de valkans.
Met de producten van Careline kunnen veel risico’s en zorgen weggenomen worden.

 

Valmatten

Een valmat voorkomt ernstig letsel als iemand valt. De valmatten zijn van stroef en eenvoudig schoon te maken materiaal gemaakt. Hun zachte vulling heeft een dempende werking op de val; zelfs een rauw ei dat van 1 meter hoogte op de mat valt, blijft heel! En uiteraard is de onderkant voorzien van anti-slipmateriaal. Door de aflopende randen en de beperkte dikte zijn ze voor iedereen gemakkelijk begaanbaar.

 

Vloerbedden

De lage instaphoogte van 10 cm maakt onze vloerbedden uniek. Iemand zal zo uit bed rollen in plaats van vallen, waardoor het aantal verwondingen en breuken beperkt blijft. Natuurlijk is een vloerbed in hoogte verstelbaar, tot ongeveer 90 cm werkhoogte, zodat het verplegend personeel bij de verzorging niet beperkt wordt. Met een eenvoudig te bedienen kastje met pictogrammen kan het bed in hoogte versteld worden, in zitstand komen of met de voor- of achterkant in een schuine positie gezet worden.

Verlichting

Ouderen hebben meer licht nodig om alles goed te kunnen zien dan jongeren. Ook goede verlichting kan dus helpen bij het voorkomen van valpartijen. De plaatsing van lampen en de sterkte van die lampen kunnen iemand al veel vertrouwen om zich vrij te bewegen teruggeven.

 

Valpreventie

Valpreventie moet uit een breed scala van oplossingen bestaan: meubels, hulpmiddelen en de inrichting. Careline biedt zowel de gebruikers als hun verzorgers diverse mogelijkheden. Maar altijd krijgt u een uitgebreid advies. Want voorkomen is beter dan genezen, zeker als het om vallen gaat.

Wilt u meer weten over valpreventie en de producten van Careline? Bel ons gerust via +31 88 5012400.

30 Mrt